Opéra Comique Maastricht heeft als beleid, dat zij als vereniging met haar uitvoeringen en producties een bijdrage wil leveren aan de maatschappij.  Dit doet zij onder meer door kinderen op basisscholen kennis laten maken met het theater, ouderen de kans geven het theater te bezoeken en verstandelijk beperkten mee laten werken aan het decor van een productie.

Opera aan de basis

2012-03-22-at-11-38-34   DSC02642 kopie   2012-04-05-at-19-28-14

Opéra Comique Maastricht (OCM) wil als vereniging met haar uitvoeringen en producties een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jong talent. De workshop ‘Opera aan de Basis’ heeft als doel kinderen van de basisscholen kennis te laten maken met de operacultuur en de diverse verschillende kunstdisciplines die bij de uitvoering en organisatie van een opera aan bod komen. En dit alles op een plezierige, laagdrempelige en leerzame wijze. Aansluitend op de belevingswereld van kinderen komen diverse aspecten aan bod. Wat is eigenlijk een opera en hoe doen ze dat? Samen het plezier ontdekken om een verhaal met zingen, spelen en of dansen uit te beelden. Daarnaast wordt er geleerd samen te werken en wordt expressiviteit bevorderd. Kennismaking op jonge leeftijd met diverse culturele vormen en uitingen zijn van belang voor de creatieve ontwikkeling van het kind. Door het aanspreken en prikkelen van nieuw publiek, wordt geprobeerd een basis te leggen voor belangstelling en deelname aan kunst en cultuur.

Ouderenproject: Kwiek met operamuziek

OCM wil ook de meer kwetsbare ouderen uit de samenleving bereiken, zoals de bewoners van verpleeghuizen en omliggende aanleunwoningen in Maastricht en omgeving.  Onze workshop ‘Kwiek met operamuziek’ behoort tot een van onze activiteiten in aanloop naar onze nieuwe productie: Desert Song. Een workshop vol vrolijke muziek uit onze komische light opera’s.  Muziek verbindt mensen, maakt vrolijk en blij.  OCM wil 65-plussers prikkelen en kennis van de operacultuur en muziek delen met deze generatie ouderen. Wat is eigenlijk een opera en wat komt daar allemaal bij kijken?
Samen het plezier ontdekken van het maken en uitbeelden van muziek.